3.09.2013

Gulasz drobiowy z chorizo



Składniki:
  • 500 g filetów drobiowych
  • 400 g kiełbasy chorizo
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (wcześniej zmiksowanych)
  • 200 ml bulionu lub wody
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrek papryki w proszku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 1 łyżka śmietany do zup i sosów - opcjonalnie
Filety  z kurczaka kroimy w małą kostkę. Chorizo kroimy w półksiężyce, cebulę w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy chorizo, cebulę i podsmażamy kilka minut. Wrzucamy kurczaka i dusimy aż mięso będzie miękkie.W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Kiedy mięso będzie już miękkie wlewamy bulion, zmiksowane pomidory, wrzucamy oregano, liść laurowy i łyżeczkę cukru. Gotujemy ok 10 minut aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wrzucamy odcedzoną czerwoną fasolę i ewentualnie dodajemy 1 łyżkę śmietany do zup i sosów. Podajmy gorące z ryżem, ziemniakami lub ze świeżym pieczywem.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz