Składniki:
- 500 g filetów drobiowych
- 400 g kiełbasy chorizo
- 2 duże cebule
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów bez skórki (wcześniej zmiksowanych)
- 200 ml bulionu lub wody
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrek papryki w proszku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- oliwa
- 1 łyżka śmietany do zup i sosów - opcjonalnie
Filety z kurczaka kroimy w małą kostkę. Chorizo kroimy w półksiężyce, cebulę w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy chorizo, cebulę i podsmażamy kilka minut. Wrzucamy kurczaka i dusimy aż mięso będzie miękkie.W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Kiedy mięso będzie już miękkie wlewamy bulion, zmiksowane pomidory, wrzucamy oregano, liść laurowy i łyżeczkę cukru. Gotujemy ok 10 minut aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wrzucamy odcedzoną czerwoną fasolę i ewentualnie dodajemy 1 łyżkę śmietany do zup i sosów. Podajmy gorące z ryżem, ziemniakami lub ze świeżym pieczywem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz