30.08.2013

Ryba po grecku na ostro


Wreszcie udało mi się zrobić rybę po grecku. Mój mąż pasjonatem jedzenia ryb nie jest, ale ta wyjątkowo mu posmakowała więc na pewno zagości na naszym stole na długo. Polecam spróbować. Zamiast filetów rybnych można użyć całych ryb, ale zapewne nie każdy będzie miał ochotę dłubać za ośćmi ;)

Porcja dla 2 osób:
  • 2 filety z dorsza lub każdej innej ryby w zależności od upodobań
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • mała cebulka
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ostrej pasty paprykowej
  • sól
  • pieprz cayenne
  • mąka pszenne
  • olej
Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Zalewamy trzema szklankami wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie  panierujemy filety w mące i smażymy na patelni z obu stron. Gdy warzywa zmiękną odlewamy od nich wywar i dodajemy do nich pastę paprykową, przecier pomidorowy, przyprawy i zagotowujemy. W nasmarowanych tłuszczem naczyniach żaroodpornych układamy filety rybne i przykrywamy je masą warzywną. Całość wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Danie podajemy na gorąco lub zimno. Wszystko zależy od własnej wizji.

Smacznego !

2 komentarze: