Smaczne, lekko kwaskowate muffinki z kawałkami białej czekolady. Idealne do porannej kawy.
Przepis na 12 sztuk:
Składniki suche:
- 250 g mąki
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady
Składniki mokre
- 200 ml kefiru lub maślanki
- 50 ml oleju
- 50 ml soku z cytryny
- 1 jajko
Ponadto:
- ok 200 g czarnej porzeczki
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Łączymy zawartość obu misek, mieszając łyżką niezbyt dokładnie.Pod koniec wrzucamy czarną porzeczkę i delikatnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25- 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz