17.07.2013

Muffinki z czarną porzeczką i białą czekoladą




Smaczne, lekko kwaskowate muffinki z kawałkami białej czekolady.  Idealne do porannej kawy.

Przepis na 12 sztuk:
Składniki suche:
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
Składniki mokre
  • 200 ml kefiru lub maślanki
  • 50 ml oleju
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 jajko
Ponadto: 
  • ok 200 g czarnej porzeczki

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Łączymy zawartość obu misek, mieszając łyżką niezbyt dokładnie.Pod koniec wrzucamy czarną porzeczkę i delikatnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25- 30 minut (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz