22.07.2013

Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i sosem jogurtowym




Składniki:
  • 3 woreczki ryżu
  • 300 g szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 3 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sos jogurtowy: 
  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy do dużej miski. Szpinak dusimy na łyżce masła, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W międzyczasie  doprawiamy solą i pieprzem. Gdy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość, odciskamy go dokładnie z wody, drobno siekamy i dodajemy do ryżu.  Kiedy ryż przestygnie dodajemy również jajka, łyżkę masła, parmezan, bułkę tartą i dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy okrągłe lub podłużne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z sosem jogurtowym.

Smacznego:)




5 komentarzy:

  1. o, ryżowe, nie jadłam takich i nie roiłam. ciekawe, bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pytanko mam małe. Szpinak w formie purée (mrożonka z paczki) czy normalnie posiekane liście? Z góry dzięki za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam całych liści szpinaku, które po obróbce posiekałam :)

      Usuń
  3. Obłędne te placuszki! Bardzo mi smakowały, a na zimno jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam dziś, pyszne , ale ryz gotowałam w bulionie, panierowałam w otrębach owsianych,zamiast bułki tartej -płatki owsiane.

    OdpowiedzUsuń