Składniki:
- 3 woreczki ryżu
- 300 g szpinaku
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 3 łyżki bułki tartej + do panierowania
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sos jogurtowy:
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy do dużej miski. Szpinak dusimy na łyżce masła, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Gdy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość, odciskamy go dokładnie z wody, drobno siekamy i dodajemy do ryżu. Kiedy ryż przestygnie dodajemy również jajka, łyżkę masła, parmezan, bułkę tartą i dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy okrągłe lub podłużne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z sosem jogurtowym.
Smacznego:)
Smacznego:)
o, ryżowe, nie jadłam takich i nie roiłam. ciekawe, bardzo!
OdpowiedzUsuńPytanko mam małe. Szpinak w formie purée (mrożonka z paczki) czy normalnie posiekane liście? Z góry dzięki za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńJa użyłam całych liści szpinaku, które po obróbce posiekałam :)
UsuńObłędne te placuszki! Bardzo mi smakowały, a na zimno jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam dziś, pyszne , ale ryz gotowałam w bulionie, panierowałam w otrębach owsianych,zamiast bułki tartej -płatki owsiane.
OdpowiedzUsuń