19.07.2013

Jagodzianki



Puszyste, delikatne bułeczki drożdżowe z jagodami. Polecam:)

Składniki na 16 jagodzianek:
  • 550 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 100 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 250 g jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Mąkę przesiewamy. Drożdże mieszamy z letnim (nie gorącym) mlekiem, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby rozczyn wyrósł. Po tym czasie do miski z mąką wlewamy rozczyn, dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło i ponownie, dokładnie wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto będzie troszkę luźne i klejące. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (ok 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto dzielimy na 16 równych części. Z każdej części ręką robimy placek, na środku kładziemy łyżkę jagód i zlepiamy jak pierogi dokładnie dociskając. Kładziemy łączeniem do dołu delikatnie formując kształt podłużnych bułeczek. Jagodzianki układamy w równych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 20 minut aż ciasto się zarumieni. Gotowe jagodzianki studzimy i smarujemy lukrem. 

Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok 5 łyżek wody
Cukier puder miksujemy dodając stopniowo wodę aż powstanie gęsty lukier.

Smacznego:)







1 komentarz:

  1. Uwielbiam jagodzianki. Najlepsze letnie drożdżówki. :)

    Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń