29.06.2013

Foccacia z suszonymi pomidorami i oliwkami


  • 30 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 gram wody
  • 700 gram mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 25 suszonych pomidorów
  • kilkanaście ciemnych oliwek
  • 2 łyżki świeżego oregano
Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem. Do rozmieszanej masy dodajemy mąkę, sól, łyżkę oliwy i wyrabiamy około 10-15 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W między czasie mieszamy posiekane drobno suszone pomidory, oliwki, oregano i resztę oliwy. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blaszkę posmarowaną oliwą (wymiar około 45x35). Ciasto powinno mieć grubość około 1,5 cm. W cieście palcami robimy zagłębienia, w które wciskamy mieszankę z pomidorów, oliwek. Pozostałą oliwą smarujemy ciasto. Pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach przez około 20 minut. 

Smacznego!

1 komentarz: