13.06.2013

Ciasto francuskie z truskawkami w likierze kokosowym


Palce lizać. Niezbyt słodkie, ale aromatyczne ciasteczka doskonale pasują do popołudniowej kawki. U mnie  w domu zniknęły zanim jeszcze zdążyły wystygnąć :)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • około 20 średnich truskawek
  • 150 ml likieru kokosowego
Umyte i pozbawione szypułek truskawki zalewamy likierem i pozostawiamy na dwie godziny, żeby likier zdążył przegryźć truskawki. Po 2 godzinach ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w równe kwadraty (u mnie około 8x8).  Na każdym kwadracie układamy 3 truskawki i sklejamy je w trójkąt. Gotowe trójkąciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut do momentu kiedy ciasto ładnie się nam zarumieni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz