Mięciutkie, puszyste domowe drożdżówki z truskawkami i słodką maślaną kruszonką. Najlepsze w dniu pieczenia. Polecam:)
Składniki na ok 18 drożdżówek:
- 750 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 120 g cukru
- 300 ml letniego mleka
- 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- ok 500 g truskawek
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Mąkę przesiewamy. Drożdże mieszamy z letnim (nie gorącym) mlekiem, łyżką cukru i 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby rozczyn wyrósł. Po tym czasie do miski z mąką wlewamy rozczyn, dodajemy resztę cukru, jajko, żółtka, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło i ponownie, dokładnie wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (ok 1 godzinę). Po tym czasie ciasto dzielimy na 18 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i układamy je w równych odległościach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przy użyciu dna szklanki robimy w bułeczkach zagłębienia. W każdym zagłębieniu układamy truskawki. Na koniec bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką z poniższego przepisu. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 20- 25 minut aż ciasto się zarumieni.
Składniki na kruszonkę:
Składniki na kruszonkę:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz