14.06.2013

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką



Mięciutkie, puszyste domowe drożdżówki z truskawkami i słodką maślaną kruszonką. Najlepsze w dniu pieczenia. Polecam:)

Składniki na ok 18 drożdżówek:
  • 750 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 120 g cukru
  • 300 ml letniego mleka
  • 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • ok 500 g truskawek
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Mąkę przesiewamy. Drożdże mieszamy z letnim (nie gorącym) mlekiem, łyżką cukru i 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby rozczyn wyrósł. Po tym czasie do miski z mąką wlewamy rozczyn, dodajemy resztę cukru, jajko, żółtka, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło i ponownie, dokładnie wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (ok 1 godzinę). Po tym czasie ciasto dzielimy na 18 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i układamy je w  równych odległościach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przy użyciu dna szklanki robimy w bułeczkach zagłębienia. W każdym zagłębieniu układamy truskawki. Na koniec bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką z poniższego przepisu. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 20- 25 minut aż ciasto się zarumieni.

Składniki na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
Składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i rozcieramy palcami aż powstaną grudki. 

Smacznego:)






    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz