08.05.2013

Tarta ze szparagami



Szybka tarta serowa ze szparagami i orzechami laskowymi. Ciasto francuskie możemy zastąpić kruchym (wcześniej podpieczonym) np z tego przepisu. Polecam wypróbować póki trwa sezon na szparagi :)

Składniki:
  • ok 400 g zielonych szparag
  • 200 g kremowego sera typu philadelphia
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • ok 3 łyżki tartego parmezanu
  • 30 g posiekanych orzechów laskowych
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Gotowym rozwałkowanym ciastem francuskim wykładamy formę do tarty o średnicy ok 26- 28 cm. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki(końcówki odcinamy i wyrzucamy), gotujemy 2-3 minuty i odcedzamy. Serek, jajka i śmietanę miksujemy na gładką masę, doprawiamy pieprzem do smaku. Na cieście układamy szparagi, zalewamy masą jajeczno- serową i posypujemy posiekanymi orzechami i startym parmezanem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20- 25 minut aż farsz się zetnie a ciasto zarumieni.

Smacznego:)









1 komentarz:

  1. Uwielbiam szparagi! :) Też muszę w sezonie wykonać jakąś pyszną z nimi tartę ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń