Szybka tarta serowa ze szparagami i orzechami laskowymi. Ciasto francuskie możemy zastąpić kruchym (wcześniej podpieczonym) np z tego przepisu. Polecam wypróbować póki trwa sezon na szparagi :)
Składniki:
- ok 400 g zielonych szparag
- 200 g kremowego sera typu philadelphia
- 2 duże jajka
- 4 łyżki śmietany 18%
- ok 3 łyżki tartego parmezanu
- 30 g posiekanych orzechów laskowych
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Gotowym rozwałkowanym ciastem francuskim wykładamy formę do tarty o średnicy ok 26- 28 cm. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki(końcówki odcinamy i wyrzucamy), gotujemy 2-3 minuty i odcedzamy. Serek, jajka i śmietanę miksujemy na gładką masę, doprawiamy pieprzem do smaku. Na cieście układamy szparagi, zalewamy masą jajeczno- serową i posypujemy posiekanymi orzechami i startym parmezanem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20- 25 minut aż farsz się zetnie a ciasto zarumieni.
Smacznego:)
Uwielbiam szparagi! :) Też muszę w sezonie wykonać jakąś pyszną z nimi tartę ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń