07.05.2013

Grillowane kebaby



Składniki na ok 6 sztuk:
  • 500 gram mielonego mięsa wołowo- wieprzowego
  • 1 mała cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki garam masala- mieszanki indyjskich przypraw
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól do smaku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
Ponadto:
  • patyczki do szaszłyków
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy aż całość dobrze się połączy. Masę mięsną dzielimy na 6 porcji (lub więcej jeśli chcemy otrzymać mniejsze kebaby). Każdą porcją mięsa obtaczamy patyczek tak aby kształtem przypominały kiełbaski. Tackę do grillowania smarujemy olejem, układamy kebaby i lekko spłaszczamy. Grillujemy z każdej strony aż mięso będzie upieczone. Polecam podawać z sosem tzatziki z tego przepisu. 

Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz