Składniki na ok 6 sztuk:
- 500 gram mielonego mięsa wołowo- wieprzowego
- 1 mała cebula drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka posiekanych liści kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki garam masala- mieszanki indyjskich przypraw
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól do smaku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
Ponadto:
- patyczki do szaszłyków
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy aż całość dobrze się połączy. Masę mięsną dzielimy na 6 porcji (lub więcej jeśli chcemy otrzymać mniejsze kebaby). Każdą porcją mięsa obtaczamy patyczek tak aby kształtem przypominały kiełbaski. Tackę do grillowania smarujemy olejem, układamy kebaby i lekko spłaszczamy. Grillujemy z każdej strony aż mięso będzie upieczone. Polecam podawać z sosem tzatziki z tego przepisu.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz