Bardzo sycąca tarta z dużą ilością łososia, szpinaku i sosu beszamelowego. Polecam :)
Kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g schłodzonego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka zimnej wody
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy żółtko, sól, łyżkę zimnej wody i szybko zarabiamy ciasto. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty o średnicy ok 28 cm i nakłuwamy spód widelcem. Ponownie schładzamy w lodówce ok 30 minut. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 15 min. Po tym czasie usuwamy papier i dalej pieczemy przez ok 15 min, aż ciasto zarumieni się na złoto.
- 450 g filetów z łososia
- 400 g szpinaku
- 1 kulka mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki parmezanu
- sól
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżka masła
Filety z łososia bez skóry i ości skrapiamy cytryną, posypujemy solą i pieprzem, zawijamy folią aluminiową i pieczemy ok 15 min w temperaturze 200 stopni aż ryba będzie miękka. Studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Szpinak dusimy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy tak długo aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Następnie dokładnie odciskamy z wody i grubo siekamy.
Sos beszamelowy:
- 400 ml mleka
- 40 g masła
- 4 łyżki mąki
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 jaka
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Składniki wykładamy na gotowe upieczone ciasto w takiej kolejności: 1/2 łososia - 1/2 szpinaku - 1/2 poszarpanej mozzarelli - 1/2 sosu beszamelowego. Następnie przykrywamy resztą łososia, szpinaku, sera i sosu. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 35 minut.
Smacznego:)
Wygląda super!
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować.
Bardzo fajny blog. Pozdrawiam :)
Smaczna taka tarta ;-) Skorzystam z przepisu :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, chociaż przyznam, że z powodu uporczywego braku czasu trochę go sobie uprościłam - ciasta nie chłodziłam i po prostu wykleiłam nim blaszkę, nakłułam i piekłam bez papieru 15 min - wyszło super. Łososia natomiast nie piekłam, tylko krótko ugotowałam tak, żeby był miękki. Dałam też więcej tartego sera, żeby już nie zostawiać resztek w otwartej paczce :) Całość palce lizać! Przepis na prawdziwą kulinarną ucztę - dziękuję i polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna tarta. Miałam nieco mniej szpinaku i nie miałam mozzarelli, dodałam smażoną cukinię, pomidorki koktajlowe - wg mnie idealnie pasują oraz trochę fety. Tarta wszystkim smakowała. Obiad dla 3 osób. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna tarta. Miałam nieco mniej szpinaku i nie miałam mozzarelli, dodałam smażoną cukinię, pomidorki koktajlowe - wg mnie idealnie pasują oraz trochę fety. Tarta wszystkim smakowała. Obiad dla 3 osób. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń