25.02.2013

Tarta z łososiem i szpinakiem



Bardzo sycąca tarta z dużą ilością łososia, szpinaku i sosu beszamelowego. Polecam :)

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka zimnej wody
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy żółtko, sól, łyżkę zimnej wody i szybko zarabiamy ciasto. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty o średnicy ok 28 cm i nakłuwamy spód widelcem. Ponownie schładzamy w lodówce ok 30 minut. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 200 st na 15 min. Po tym czasie usuwamy papier i dalej pieczemy przez ok 15 min,  aż ciasto zarumieni się na złoto.  

Farsz:
  • 450 g filetów z łososia
  • 400 g szpinaku
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki parmezanu
  • sól 
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
Filety z łososia bez skóry i ości skrapiamy cytryną, posypujemy solą i pieprzem, zawijamy folią aluminiową i pieczemy ok 15 min w temperaturze 200 stopni aż ryba będzie miękka. Studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki. 
Szpinak dusimy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy tak długo aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Następnie dokładnie odciskamy z wody i grubo siekamy. 

Sos beszamelowy:
  • 400 ml mleka
  • 40 g masła
  • 4 łyżki mąki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 jaka
  • sól 
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
W garnku z grubym dnem topimy masło. Dodajemy mąkę, podsmażamy 1 minutę i ściągamy. Wlewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając trzepaczką aż składniki dobrze się połączą. Ponownie stawiamy na małym ogniu i gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Ściągamy, lekko studzimy i dodajemy roztrzepane żółtka, śmietankę, sól i pieprz do smaku, szczyptę gałki i dokładnie mieszamy.

Wykonanie:
Składniki wykładamy na gotowe upieczone ciasto w takiej kolejności: 1/2 łososia - 1/2 szpinaku - 1/2 poszarpanej mozzarelli - 1/2 sosu beszamelowego. Następnie przykrywamy resztą łososia, szpinaku, sera i sosu. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 35 minut.

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Wygląda super!
    Będę musiała spróbować.

    Bardzo fajny blog. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczna taka tarta ;-) Skorzystam z przepisu :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, chociaż przyznam, że z powodu uporczywego braku czasu trochę go sobie uprościłam - ciasta nie chłodziłam i po prostu wykleiłam nim blaszkę, nakłułam i piekłam bez papieru 15 min - wyszło super. Łososia natomiast nie piekłam, tylko krótko ugotowałam tak, żeby był miękki. Dałam też więcej tartego sera, żeby już nie zostawiać resztek w otwartej paczce :) Całość palce lizać! Przepis na prawdziwą kulinarną ucztę - dziękuję i polecam!

    OdpowiedzUsuń