2.05.2013

Sałatka a'la grecka z winogronem



Lekko, orzeźwiająco i wiosennie:)

Składniki:
  • 1 opakowanie rukoli, roszponki lub gotowy mix sałat
  • ok 300 gram pomidorków koktajlowych
  • 200 gram sera typu greckiego
  • 1 świeży ogórek
  • 1 mały słoiczek zielonych oliwek bez pestek
  • 1 kiść ciemnego winogrona
Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Rukolę, roszponkę lub mix ulubionych sałat myjemy pod bieżącą wodą, suszymy i wrzucamy do dużej miski. Pomidory i winogrono kroimy na połówki. Ogórka obieramy i kroimy na małe kawałki. Oliwki odsączamy z zalewy. Ser kroimy w małą kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy sałatkę (najlepiej kilka minut przed podaniem).

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz