Lekki, bardzo smaczny sernik na kruchym cieście z dodatkiem brzoskwiń. Inspiracją był przepis na sernik z brzoskwiniami znaleziony na blogu Moje Wypieki. Polecam:)
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 gram masła
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Siekamy z masłem i cukrem. Dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną nieco większą. Każdą owijamy folią i wkładamy większą część do lodówki (na ok godzinę) a drugą do zamrażalki. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do blaszki o wymiarach ok 36 x 26.
Masa serowa:
Ponadto:
Masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 4 jajka
- 4 łyżki budyniu w proszku
- 120 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
Jaja ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy stopniowo masło, budyń w proszku i twaróg, cały czas ucierając.
Ponadto:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 puszki brzoskwiń w syropie
Brzoskwinie odsączamy i kroimy w plasterki (każdą połówkę na cztery plasterki). Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Wykonanie:
Masę serową wylewamy do blaszki z kruchym ciastem. Układamy pokrojone brzoskwinie i przykrywamy pianą z białek. Drugą część kruchego ciasta z zamrażalki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Posypujemy równomiernie wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Bajeczny !!!
OdpowiedzUsuńPyszny!! Wygląda elegancko, jak z najlepszej restauracji, to słowa mojego męża 😊
OdpowiedzUsuń