9.05.2013

Imbirowy kurczak z makaronem i warzywami


Jak to zwykle u mnie. Szybko, smacznie i prosto :) Imbir daje rewelacyjny posmak mięsu. Tak mi posmakowało, że cudem nie zaserwowałam na obiad makaronu z warzywami bez kurczaka ;)
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 400 gram makaronu penne
  • 500 gram cukinii
  • 500 gram świeżych pieczarek
  • 200 gram startego zółtego sera
  • 2 łyżki startego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka sosu tabasco
Umytego kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy imbirem, solą, pieprzem, sosem tabasco i sosem sojowym.  Smażymy na niewielkiej ilości oliwy do momentu kiedy mięso będzie ładnie przypieczone. W między czasie na osobnych patelniach podsmażamy drobno pokrojoną cukinię i pieczarki. Również na niewielkiej ilości oleju. Długość smażenia warzyw zależy od w jakiej je postaci lubimy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki mieszamy razem i dodajemy starty ser żółty.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Prezentuje się bardzo apetycznie... Uwielbiam takie makaronowo-mięsno-serowo-grzybowe dania :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie kurczaczka z dodatkiem imbiru. Czy mozna pominac sos tabasco? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super jedzonko. Lubie imbir w potrawach. Czy mozna pominac sos tabasco?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna pominac tabasco, potrawa bedzie mniej ostra, ale na pewno smaczna :)

      Usuń