Zima nie chce odpuścić więc i inspiracje kulinarne rodem z zimy ;) Dzisiaj proponuję smalczyk, który wspaniale smakuje z domowymi bułeczkami, na które przepisy znajdziecie m.in. tutaj.
- 1 kg słoniny
- 20 dag wędzonego boczku
- 20 dag kiełbasy wiejskiej lub innej wędliny
- 4 duże cebule
- pieprz
- majeranek
- tymianek
- pieprz cayenne
- czosnek granulowany
- sól do smaku
Słoninę kroimy w kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach i smażymy , co jakiś czas mieszając. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wędlinę również kroimy w kostkę.
Gdy słonina jest dobrze wytopiona dodajemy wędlinę i smażymy nadal,
czekając, aż się lekko podsmaży. Następnie wrzucamy cebulę i smażymy do
momentu, gdy jest szklista. Wyłączamy smalec i dodajemy przyprawy. Gdy przestygnie przelewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz