02.04.2013

Smalczyk bogaty w różne smaki


Zima nie chce odpuścić więc i inspiracje kulinarne rodem z zimy ;) Dzisiaj proponuję smalczyk, który wspaniale smakuje z domowymi bułeczkami, na które przepisy znajdziecie m.in. tutaj.
  • 1 kg słoniny
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag kiełbasy wiejskiej lub innej wędliny
  • 4 duże cebule
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • pieprz cayenne
  • czosnek granulowany
  • sól do smaku
Słoninę kroimy  w kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach i smażymy , co jakiś czas mieszając. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wędlinę również kroimy w kostkę. Gdy słonina jest dobrze wytopiona dodajemy wędlinę i smażymy nadal, czekając, aż się lekko podsmaży. Następnie wrzucamy cebulę i smażymy do momentu, gdy jest szklista. Wyłączamy smalec i dodajemy przyprawy. Gdy przestygnie przelewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz