3.04.2013

Babka cytrusowa



Babka którą obowiązkowo co roku piekę na Wielkanoc. Aromatyczna, wilgotna, pachnąca cytrusami. Polecam:)

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • skórka otarta z 1 małej cytryny
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 100 ml wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
W małym garnku topimy masło i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło, skórkę z cytryny i limonki, sok z pomarańczy i ucieramy aż składniki dobrze się połączą. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem formy na babkę z kominem o średnicy ok 25 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 40- 50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok 2 łyżki soku z cytryny
  • ok 2 łyżki wody
Cukier puder dokładnie miksujemy z sokiem i wodą. Jeśli lukier wyjdzie za rzadki należy dodać więcej cukru pudru, jeśli za gęsty- soku lub wody. Gotowym lukrem polewamy wystudzone ciasto.

Smacznego:)




1 komentarz: