Babka którą obowiązkowo co roku piekę na Wielkanoc. Aromatyczna, wilgotna, pachnąca cytrusami. Polecam:)
Składniki:
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 200 g masła
- 4 jajka (żółtka i białka osobno)
- skórka otarta z 1 małej cytryny
- skórka otarta z 1 limonki
- 100 ml wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W małym garnku topimy masło i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło, skórkę z cytryny i limonki, sok z pomarańczy i ucieramy aż składniki dobrze się połączą. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem formy na babkę z kominem o średnicy ok 25 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 40- 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- ok 2 łyżki soku z cytryny
- ok 2 łyżki wody
Cukier puder dokładnie miksujemy z sokiem i wodą. Jeśli lukier wyjdzie za rzadki należy dodać więcej cukru pudru, jeśli za gęsty- soku lub wody. Gotowym lukrem polewamy wystudzone ciasto.
Smacznego:)
Smacznego:)
Wygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuń