Przepis na smaczną babkę marmurkową z dodatkiem czekolady i kawy. Polecam:)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 5 jajek
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kawę rozpuszczamy w maleńkiej ilości gorącej wody i studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy masło cały czasu ucierając. Wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, dodajemy ekstrakt waniliowy i ucieramy aż składniki dobrze się połączą. Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kawę i czekoladę. Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i wylewamy za pomocą łyżki jasne i ciemne ciasto, na przemian. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 50- 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy i polewamy lukrem lub stopioną czekoladą.
Smacznego:)
Prezentuje się wspaniale :) Prześliczna w te łatki :)
OdpowiedzUsuń