01.04.2013

Babka marmurkowa z kawą



Przepis na smaczną babkę marmurkową z dodatkiem czekolady i kawy. Polecam:)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kawę rozpuszczamy w maleńkiej ilości gorącej wody i studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy masło cały czasu ucierając. Wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, dodajemy ekstrakt waniliowy i ucieramy aż składniki dobrze się połączą. Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kawę i czekoladę. Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i wylewamy za pomocą łyżki jasne i ciemne ciasto, na przemian. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 50- 60 minut (do tzw. suchego patyczka).  Studzimy i polewamy lukrem lub stopioną czekoladą. 

Smacznego:)




1 komentarz:

  1. Prezentuje się wspaniale :) Prześliczna w te łatki :)

    OdpowiedzUsuń