5.04.2013

Polędwiczki faszerowane szpinakiem i fetą



Składniki:
  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • 400- 500 g szpinaku (użyłam świeżego)
  • ok 150- 200 g sera feta
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
Marynata:
  • 100 ml oleju
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka świeżo zmelonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki marynaty mieszamy ze sobą, nacieramy polędwiczki i odkładamy, najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso a marynatę przelewamy do naczynia żaroodpornego.
Szpinak dusimy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy pieprzem. Dusimy tak długo aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Następnie odciskamy z wody i grubo siekamy. Do szpinaku dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie rozcieramy widelcem, schładzamy. W każdej polędwiczce, przy pomocy długiego, cienkiego noża nacinamy kieszonkę. Każdą polędwiczkę ciasno nadziewamy farszem i spinamy kieszonkę wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z obu stron na rumiano. W naczyniu żaroodpornym z marynatą układamy polędwiczki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut. Gotowe mięso kroimy w plastry i podajemy.

Smacznego:)


1 komentarz: