30.03.2013

Muffinki z marcepanem




Pięknie pachnące marcepanem, jeszcze lepiej smakujące:) Polecam serdecznie te muffinki zwłaszcza na święta, udekorowane kremem maślanym.

Składniki suche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g masy marcepanowej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masę marcepanową ścieramy na tarce na dużych oczkach. Jeżeli za bardzo się poskleja możemy ją rozetrzeć z mąka na "kruszonkę". W jednej misce mieszamy składnik suche, w drugiej mokre. Składnik w obu miskach łączymy mieszając łyżką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez ok 20 minut.
Studzimy i dekorujemy wg uznania. Do dekoracji użyłam kremu maślanego z poniższego przepisu:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • ok 2 łyżki mleka
  • odrobina zielonego barwnika w paście
Masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy mleko i barwnik. 
Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą końcówki do robienia trawy (Wilton 233) dekorujemy muffinki. Kurczaczki i zajączki możemy wykonać z gotowego lukru plastycznego. 

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz