Pięknie pachnące marcepanem, jeszcze lepiej smakujące:) Polecam serdecznie te muffinki zwłaszcza na święta, udekorowane kremem maślanym.
Składniki suche:
- 250 g mąki pszennej
- 180 g masy marcepanowej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masę marcepanową ścieramy na tarce na dużych oczkach. Jeżeli za bardzo się poskleja możemy ją rozetrzeć z mąka na "kruszonkę". W jednej misce mieszamy składnik suche, w drugiej mokre. Składnik w obu miskach łączymy mieszając łyżką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez ok 20 minut.
Studzimy i dekorujemy wg uznania. Do dekoracji użyłam kremu maślanego z poniższego przepisu:
Studzimy i dekorujemy wg uznania. Do dekoracji użyłam kremu maślanego z poniższego przepisu:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru pudru
- ok 2 łyżki mleka
- odrobina zielonego barwnika w paście
Masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy mleko i barwnik.
Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą końcówki do robienia trawy (Wilton 233) dekorujemy muffinki. Kurczaczki i zajączki możemy wykonać z gotowego lukru plastycznego.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz