12.03.2013

Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem



Przepis na proste i smaczne danie z makaronem tagliatelle, szpinakiem i kurczakiem w kremowym sosie śmietanowo- serowym. Polecam:)

Składniki na ok 3 porcje:
  • ok 350 g makaronu tagliatelle
  • 200 g szpinaku
  • 1 pierś z kurczaka
  • 250 ml śmietany 18%
  • 100 g sera gorgonzola
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki startego parmezanu
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i smażymy na 2 łyżkach oliwy, doprawiamy solą  i pieprzem. Szpinak dusimy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy tak długo aż znacznie zmniejszy swoją objętość, następnie grubo siekamy. Do szpinaku dodajemy śmietanę, pokruszony ser gorgonzola i kurczaka. Podgrzewamy często mieszając aż ser dokładnie się rozpuści, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i dokładnie mieszamy z sosem. Podajemy posypane parmezanem.

Smacznego:)




4 komentarze:

  1. Makaron, kurczak i szpinak to doborowe towarzystwo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne. Bardzo często wracam do tego przepisu. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne..polecam:-)

    OdpowiedzUsuń