Składniki na dolną warstwę (4-6 porcji w zależności od pucharków):
- 500 ml mleka
- 3 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
Z podanych składników gotujemy kakao, w gorącym rozpuszczamy żelatynę. Gdy przestygnie wlewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Składniki na górną warstwę:
- 200 ml mleka
- 1 opakowanie Śnieżki
- 400 ml kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki żelatyny
W gorącej kawie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystygnięcia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Do ubitej śmietany dodajemy wystudzoną kawę i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na gotową stężałą pierwszą warstwę dodajemy pokruszone kawałki białej czekolady i zalewamy górną warstwę. Wstawiamy do lodówki na godzinę i dekorujemy według uznania.
Smacznego!
Czekolada i kawa - czy może być lepsze połączenie...? Pycha!
OdpowiedzUsuńDeser bardzo wyjątkowy i na pewno przepyszny !
OdpowiedzUsuń