13.03.2013

Deser czekoladowo-kawowy




Składniki na dolną warstwę (4-6 porcji w zależności od pucharków):
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
Z podanych składników gotujemy kakao, w gorącym rozpuszczamy żelatynę. Gdy przestygnie wlewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.


Składniki na górną warstwę:
  • 200 ml mleka
  • 1 opakowanie Śnieżki
  • 400 ml kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki żelatyny
W gorącej kawie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystygnięcia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Do ubitej śmietany dodajemy wystudzoną kawę i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na gotową stężałą pierwszą warstwę dodajemy pokruszone kawałki białej czekolady i zalewamy górną warstwę. Wstawiamy do lodówki na godzinę i dekorujemy według uznania.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Czekolada i kawa - czy może być lepsze połączenie...? Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser bardzo wyjątkowy i na pewno przepyszny !

    OdpowiedzUsuń