Składniki dla ok 4 osób:
- 500 g makaronu penne
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 1 garść świeżych liści bazylii
- 50 g startego parmezanu + ok 4 łyżki do posypania gotowego makaronu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki orzechów ziemnych- użyłam zamiast orzeszków piniowych
- ok 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pozostałe składniki dokładnie rozdrabniamy blenderem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy odcedzony makaron. Chwilkę podsmażamy. Dodajemy pesto, dokładnie mieszamy z makaronem i podsmażamy razem kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Gotowe wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
Smacznego:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz