16.03.2013

Penne z domowym pesto szpinakowym




Składniki dla ok 4 osób:
  • 500 g makaronu penne
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 1 garść świeżych liści bazylii
  • 50 g startego parmezanu + ok 4 łyżki do posypania gotowego makaronu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki orzechów ziemnych- użyłam zamiast orzeszków piniowych
  • ok 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pozostałe składniki dokładnie rozdrabniamy blenderem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy odcedzony makaron. Chwilkę podsmażamy. Dodajemy pesto, dokładnie mieszamy z makaronem i podsmażamy razem kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Gotowe wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz