15.03.2013

Orzeźwiający deser cytrynowo-bananowy

 

  • duża cytryna
  • 2 banany
  • 150 gram waniliowego serka homogenizowanego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • czubata łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody i dodajemy do mocno zagrzanego mleka. Dokładnie mieszamy i studzimy. W między czasie żółtka z cukrem ucieramy na kogel-mogel. Dodajemy do nich serek, startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Wszystko mieszamy z wystudzoną żelatyną. W pucharkach układamy plasterki bananów i zalewamy częścią kremu. Następnie znów układamy plasterki banana i zalewamy kremem. Dekorujemy według uznania i schładzamy w lodówcę około godziny.

Smacznego !

2 komentarze: