14.03.2013

Łosoś w sosie pomidorowym z białym winem



Składniki dla 4 osób:
  • 4 filety z łososia, każdy po ok 200 g
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1duża marchewka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 300 ml krojonych pomidorów z puszki
  • 100 ml białego wina
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Filety oczyszczamy, delikatnie ściągamy skórę i dokładnie nacieramy sokiem z cytryny. Oprószamy solą, pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na ok 1 godzinę. Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę i czosnek drobniutko siekamy. Marchewkę, cebulę i czosnek dusimy na 2 łyżkach oliwy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy pomidory, pietruszkę, białe wino i troszkę soli. Gotujemy pod przykryciem przez ok 10 min, od czasu do czasu mieszając. Ściągamy z ognia, dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne z filetami przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarniki na 20 minut, aż łosoś będzie miękki i kruchy. Filety układamy na talerzach i polewamy sosem pomidorowym. Podajemy np z pieczonymi ziemniaczkami i lekką sałatką. 

Smacznego:)


1 komentarz:

  1. Zapisałam sobie przepis, Małżon mógłby jeść łososia co dzień, więc chętnie podpatruję inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń