12.02.2013

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą



Smaczna i prosta zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą, przyprawiona ziołami. Polecam wypróbować.

Składniki na ok 4 porcje:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg kiełbasy (np. zwyczajnej, podwawelskiej lub innej)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 2 jajka
  • 200 g sera żółtego
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy i kroimy w 1,5- 2 cm plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy. Kiełbasę kroimy w półksiężyce i podsmażamy na odrobinie oliwy razem z cebulą i czosnkiem. Śmietankę dokładnie mieszamy z jajkami, cząbrem, tymiankiem, pietruszką i pieprzem. Ser ścieramy na tarce. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, przykrywamy połową kiełbasy z cebulką i posypujemy 1/3 sera żółtego. Układamy resztę ziemniaków, kiełbasy i zalewamy śmietanką z jajkami i przyprawami. Wierzch przykrywamy pozostałym serem żółtym. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 50 min.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz