Smaczna i prosta zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą, przyprawiona ziołami. Polecam wypróbować.
Składniki na ok 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 kg kiełbasy (np. zwyczajnej, podwawelskiej lub innej)
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 18%
- 2 jajka
- 200 g sera żółtego
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy i kroimy w 1,5- 2 cm plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy. Kiełbasę kroimy w półksiężyce i podsmażamy na odrobinie oliwy razem z cebulą i czosnkiem. Śmietankę dokładnie mieszamy z jajkami, cząbrem, tymiankiem, pietruszką i pieprzem. Ser ścieramy na tarce. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, przykrywamy połową kiełbasy z cebulką i posypujemy 1/3 sera żółtego. Układamy resztę ziemniaków, kiełbasy i zalewamy śmietanką z jajkami i przyprawami. Wierzch przykrywamy pozostałym serem żółtym. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 50 min.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz