13.02.2013

Najprostsza baklawa


  • 1 opakowanie ciasta filo 
  • 450 gram posiekanych mieszanych orzechów
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 225 gram roztopionego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 
  • wyciśnięty sok z połowy cytryny
Masłem smarujemy blaszkę o wymiarach 23 na 33 cm. Orzechy mieszamy z cynamonem. Rozwijamy ciasto filo i wszystkie warstwy przycinamy tak, aby zmieściły się na blaszce. W czasie przygotowywania baklawy ciasto nakrywamy wilgotną ściereczką, aby nam nie wyschło (a schnie na prawdę bardzo szybko!). Dwa arkusze ciasta układamy na blaszce i dokładnie smarujemy roztopionym masłem i posypujemy 3 łyżkami orzechów wymieszanych z cynamonem. Przykrywamy dwoma arkuszami ciasta filo. Proces powtarzamy, do skończenia składników,a na wierzch dajemy około 6 arkuszy. Baklawę tniemy dokładnie, do samego dna na romby (u mnie wyszło ich 36 ). Baklawę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, aż wierzch będzie złocisty.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam miodowo orzechowe kosteczki i ich egzotyczny smak ! Pięknie, równiutko pokroiłas, choć to nie jest tak łatwo z ciastem filo. Przepysznie wygląda !!! Porywam jedną kosteczkę !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z miodem cukrem i woda.?gdzie je dodac?

    OdpowiedzUsuń