11.02.2013

Muffiny z jabłkami pod cynamonowym kremem maślanym


Z racji, że moja kochana Córeczka stała się prawdziwym muffinkowym smakoszem proponuję kolejny przepis na te małe słodkości. Zapach pieczonych jabłek i cynamonu jaki unosi się w domu podczas pieczenia działa na mnie bardzo relaksująco, a ten smak... mmm. Polecam spróbować! Poniższe składniki są na około na 12 sztuk babeczek.

  • 190 gram mąki
  • 100 gram cukru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 gram masła
  • 180 ml maślanki
  • 1 duże jajko lub dwa małe
  • 1 duże jabłko
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia), w drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajko). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę i obrane ze skórki jabłko. Wszystko razem mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy  w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.

Krem:
  • 200 gram masła
  • 200 gram cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Masło ucieramy z cukrem do uzyskania gładkiej masy i dodajemy cynamon. Mieszamy do momentu kiedy krem nie będzie już miał wyczuwalnych ziarenek cukru. Przestygnięte babeczki dekorujemy kremem :)

Smacznego :)
 


3 komentarze: