16.02.2013

Tiramisu z białą czekoladą i truskawkami



Składniki na 4 porcje:
  • 500 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 300 g truskawek (użyłam mrożonych, wcześniej rozmrożonych)
  • 1 opakowanie biszkoptów lady fingers
  • 3 łyżki kakao
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Studzimy. Truskawki rozdrabniamy blenderem. Mascarpone miksujemy z czekoladą. Masę możemy ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem.  Do miski odkładamy ok 1/3 masy z mascarpone i miksujemy z truskawkami. Dwie łyżki kakao rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i studzimy. Na dnie każdej szklanki układamy biszkopty namoczone w kakao, warstwę jasnej masy, biszkopty i warstwę masy z truskawkami. Wierzch posypujemy resztą kakao. Deser schładzamy kilka godzin w lodówce. 

Smacznego:)



1 komentarz: