Składniki na 4 porcje:
- 500 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 300 g truskawek (użyłam mrożonych, wcześniej rozmrożonych)
- 1 opakowanie biszkoptów lady fingers
- 3 łyżki kakao
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Studzimy. Truskawki rozdrabniamy blenderem. Mascarpone miksujemy z czekoladą. Masę możemy ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Do miski odkładamy ok 1/3 masy z mascarpone i miksujemy z truskawkami. Dwie łyżki kakao rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i studzimy. Na dnie każdej szklanki układamy biszkopty namoczone w kakao, warstwę jasnej masy, biszkopty i warstwę masy z truskawkami. Wierzch posypujemy resztą kakao. Deser schładzamy kilka godzin w lodówce.
Smacznego:)
z chęcią bym zjadła taki deserek ;d
OdpowiedzUsuń