17.02.2013

Ziemniaki zapiekane w gęsim tłuszczu


Prosty pomysł na urozmaicenie niedzielnego obiadu. Ciekawy smak i chrupiąca skórka sprawią, że ziemniaczki szybko znikną, a ślad po nich zaginie w Waszych brzuszkach ;)
  •  1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki gęsiego tłuszczu
  • sól
Ziemniaki dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Kroimy wzdłuż na 4 części. Solimy według upodobania i mieszamy z gęsim tłuszczem. Wykłądamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia dostosowujemy indywidualnie do "umiejętności" piekarnika :) W każdym bądź razie ziemniaczki mają być mocno złociste z lekko przypieczoną skórką. Podajaemy z dowlnym, mięsem, sałatką, lub jako przekąskę z sosem czosnkowym.

Smacznego!

1 komentarz: