- 400 gram fileta z łososia
- 250 gram pieczarek lub leśnych grzybów
- 2 jajka
- około 1 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- ulubione przyprawy
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1 łyżka zielonej pietruszki
- 100 gram sera żółtego - startego na dużych oczkach
- ewentualnie odrobina mleka - gdyby ciasto było za gęste
Umyte pieczarki kroimy i smażymy tak, żeby sos się zredukował. Filety
kroimy w kostkę. Mąkę mieszamy z jajkami, przyprawami, majonezem i w
miarę potrzeby z mlekiem. Dodajemy wystudzone grzyby i filety. Smażymy
na oleju , formując okrągłe lub owalne kotlety. Wszystkie kotleciki układamy w naczyniu żaroodpornym i dopiekamy w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Kasiu znakomite i przepyszne placuszki, wyglądają rewelacyjnie ! Na pewno je przygotuję, uwielbiam takie połączenie smaków !!! Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń