15.02.2013

Kotleciki z łososiem i pieczarkami

  • 400 gram fileta z łososia
  • 250 gram pieczarek lub leśnych grzybów
  • 2 jajka
  • około 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • ulubione przyprawy 
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżka zielonej pietruszki
  • 100 gram sera żółtego - startego na dużych oczkach
  • ewentualnie odrobina mleka - gdyby ciasto było za gęste
Umyte pieczarki kroimy i smażymy tak, żeby sos się zredukował. Filety kroimy w kostkę.  Mąkę mieszamy z jajkami, przyprawami, majonezem i w miarę potrzeby z mlekiem. Dodajemy wystudzone grzyby i filety. Smażymy na oleju , formując okrągłe lub owalne kotlety. Wszystkie kotleciki układamy w naczyniu żaroodpornym i dopiekamy w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Kasiu znakomite i przepyszne placuszki, wyglądają rewelacyjnie ! Na pewno je przygotuję, uwielbiam takie połączenie smaków !!! Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń