19.02.2013

Kruche trójkąciki z marmoladą



Przepis na szybkie ciasteczka, które zawsze możemy zrobić jeszcze szybciej i użyć gotowego ciasta kruchego :)
  • 250 gram mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 gram zimnego masła
  • 1 żółtko
  • dowolna marmolada  lub dżem
  • cukier do ozdobienia
Zarabiamy ciasto z mąki, cukru pudru, masła i żółtka. Schłodzone pół godziny w lodówce ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Wycinamy ozdobne kwadraty. Na jednej stronie układamy marmoladę, składamy w trójkąt i sklejamy jak pieroga. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni do momentu kiedy ciasto ładnie się zarumieni.

Smacznego!


2 komentarze: