20.02.2013

Banoffee



Pyszny, kremowy i bardzo słodki deser bez pieczenia:) Serdecznie polecam.

Składniki:
  • 225 g herbatników
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 banany
  • 1 puszka gotowej masa krówkowej
  • 500 ml śmietany kremówki 30- 36%
  • fix do śmietany
  • ok 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • gorzka czekolada do posypania
Herbatnik dokładnie rozdrabniamy i łączymy z miękkim masłem. Jeśli masa będzie zbyt sucha możemy dodać więcej masła. Ciastka przekładamy do tortownicy lub do naczynia na tartę o średnicy ok 24 cm i dociskamy do dna i do boków na wysokość ok 2 cm. Banany kroimy w plasterki. Masę krówkową wykładamy na herbatniki i układamy plasterki bananów. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy fix i cukier puder. Bitą śmietanę wykładamy na banany i wyrównujemy wierzch. Posypujemy startą czekoladą i schładzamy w lodówce kilka godzin. 

Smacznego:)





9 komentarzy:

  1. jeju... a ja miałam zacząć dietę! nie mogę, jak takie cuda widzę!

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysłowe:) fajne gdy nie ma ochoty się nic piec:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne składniki i pyszny deser! Śmietana, krówka, banany - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. z chęcią bym zjadła kawałeczek ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. Banoffee to moje ulubione ciasto ale Twoje nieco inne. Pulchne. Lepsze!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. super zrobilam dzisiaj ale na spodzie biszkoptowym do tartych,

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń