Przepis na szybkie ciasteczka, które zawsze możemy zrobić jeszcze szybciej i użyć gotowego ciasta kruchego :)
- 250 gram mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 gram zimnego masła
- 1 żółtko
- dowolna marmolada lub dżem
- cukier do ozdobienia
Zarabiamy ciasto z mąki, cukru pudru, masła i żółtka. Schłodzone pół godziny w lodówce ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Wycinamy ozdobne kwadraty. Na jednej stronie układamy marmoladę, składamy w trójkąt i sklejamy jak pieroga. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni do momentu kiedy ciasto ładnie się zarumieni.
Smacznego!
Wyglądają bardzo smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńWspaniałe i z marmoladą to już przepysznie !!!
OdpowiedzUsuń