Delikatne, puszyste ciasto z delikatną nutą wanilii i cytryny. Z warstwą jabłek przykrytych kruszonką z płatkami migdałowymi. Polecam:)
Składniki:
540 g mąki pszennej
2 szklanki cukru
200 g masła
4 jajka
1 duży jogurt naturalny
1/2 opakowania budyniu w proszku (waniliowy lub śmietankowy)
skórka otarta z 1 cytryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
ok 2 garście płatków migdałowych
4- 5 dużych jabłek
Blaszkę o wymiarach 35x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy na cieńsze plasterki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, masło i dokładnie rozcieramy między palcami na kruszonkę. Odkładamy ok 1 szklankę kruszonki i mieszamy z płatkami migdałowymi. Do reszty składników znajdujących się w misce dodajemy jajka, jogurt, budyń, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i dokładnie ucieramy na gładką masę. Ciasto przelewamy do blaszki a na wierzchu układamy plasterki jabłek, jeden koło drugiego. Posypujemy równomiernie kruszonką i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 50 min (do tzw. suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz