14.02.2013

Ciasto ucierane z jabłkami i migdałową kruszonką



Delikatne, puszyste ciasto z delikatną nutą wanilii i cytryny. Z warstwą jabłek przykrytych kruszonką z płatkami migdałowymi. Polecam:)

Składniki:
  • 540 g mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 1/2 opakowania budyniu w proszku (waniliowy lub śmietankowy)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii 
  • ok 2 garście płatków migdałowych
  • 4- 5 dużych jabłek
Blaszkę o wymiarach 35x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy na cieńsze plasterki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, masło i dokładnie rozcieramy między palcami na kruszonkę. Odkładamy ok 1 szklankę kruszonki i mieszamy z płatkami migdałowymi. Do reszty składników znajdujących się w misce dodajemy jajka, jogurt, budyń, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i dokładnie ucieramy na gładką masę. Ciasto przelewamy do blaszki a na wierzchu układamy plasterki jabłek, jeden koło drugiego. Posypujemy równomiernie kruszonką i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 50 min (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz