- 350 gram makaronu (polecam świderki lub kolanka)
- 200 gram sera żółtego do starcia
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Masło rozpuszczamy w garnczku na małym palniku i dodajemy mąkę. Całość
dobrze mieszamy i powoli dolewamy mleko, cały czas energicznie mieszamy,
żeby nie zrobiły nam się grudki. gdy już dolejemy całość mleka. Gdy wszystko zacznie si e gotowa c dodajemy starty żółty ser, gałkę. sól. pieprz i mieszamy na gładką masę. Do gotowego sosu beszamelowego dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy.
Foremki na muffiny wykładamy na dnie wyciętymi z papieru do pieczenia kółkami i napełniamy po brzegi. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Polecam serwować jako dodatek do zup-kremów.
Smacznego!
...od samego parzenia robię się głodna ;D
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają babeczki, ja nawet nie wiedziałam, że można tak wyczarować z makaronu ! Znakomity pomysł !
OdpowiedzUsuń