1.02.2013

Babeczki makaronowo-serowe

Mój pierwszy eksperyment z babeczkami makaronowymi. Dlatego przepis jest zachowawczy bez fantazji kulinarnych, ale wyszło wspaniale i następne babeczki na pewno będą miały różne dodatki, a może i inne kształty ;) Poniżej przepis na około 24 babeczki.
  • 350 gram makaronu (polecam świderki lub kolanka)
  • 200 gram sera żółtego do starcia
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Masło rozpuszczamy w garnczku na małym palniku i dodajemy mąkę. Całość dobrze mieszamy i powoli dolewamy mleko, cały czas energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki. gdy już dolejemy całość mleka. Gdy wszystko zacznie si e gotowa c dodajemy starty żółty ser, gałkę. sól. pieprz i mieszamy na gładką masę. Do gotowego sosu beszamelowego dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy. 
Foremki na muffiny wykładamy na dnie wyciętymi z papieru do pieczenia kółkami i napełniamy po brzegi. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Polecam serwować jako dodatek do zup-kremów.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. ...od samego parzenia robię się głodna ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają babeczki, ja nawet nie wiedziałam, że można tak wyczarować z makaronu ! Znakomity pomysł !

    OdpowiedzUsuń