14.01.2013

Brokułowo-serowy quiche na cieście francuskim




Przepis na 4 formy do zapiekania o  średnicy 15 centymetrów.
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2  świeże brokuły
  • 2 kulki sera mozzarelli
  • 150 gram sera cheddar
  • 150 gram sera żółtego
  •  2 jajka
  • 350 ml śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • pomidorki koktajlowe
Brokuł myjemy, kroimy w różyczki i gotujemy około 4 minuty. W misce mieszamy jajko, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę sery i przyprawy. Ciastem francuskim wykładamy formę do zapiekania. Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy na 3 minuty do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Następnie na cieście układamy brokuł i zalewamy go sosem śmietanowo- serowym, a całość przykrywamy resztą ciasta francuskiego. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie układamy na wierzch pomidorki i zapiekamy przez kolejne 15 minut. Podajemy ciepłe lub schłodzone. Danie doskonale pasuje na sobotnie wieczory ze znajomymi :)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz