Flapjack to ciasteczka z płatków owsianych, brązowego cukru i syropu klonowego. Słodkie i pożywne świetnie sprawdzają się jako przekąska w ciągu dnia. U mnie z dużą ilością kakao :)
- 500 g płatków owsianych
- 300 g masła
- 5 łyżek syropu klonowego (można zastąpić miodem)
- 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do garnka z grubym dnem wrzucamy masło, dodajemy syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i podgrzewamy aż masło się rozpuści (nie zagotowujemy). W dużej misce mieszamy płatki z cukrem i kakao. Dodajemy stopione masło i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do blaszki o wymiarach ok 25x30 wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch łyżką. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 20- 25 minut, aż stężeje. Gotowe ciasto, jeszcze ciepłe kroimy na kwadraty i studzimy całkowicie zanim wyciągniemy z formy.
Smacznego:)
wygląda niesamowicie apetycznie :)!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana :)
mmm.. jak słodko mi się zrobiło przed oczyma!
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle lepko i słodko ;p
OdpowiedzUsuń