13.01.2013

Flapjack czekoladowy


Flapjack to ciasteczka z płatków owsianych, brązowego cukru i syropu klonowego. Słodkie i pożywne świetnie sprawdzają się jako przekąska w ciągu dnia. U mnie z dużą ilością kakao :)

Składniki:
  • 500 g płatków owsianych
  • 300 g masła
  • 5 łyżek syropu klonowego (można zastąpić miodem)
  • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do garnka z grubym dnem wrzucamy masło, dodajemy syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i podgrzewamy aż masło się rozpuści  (nie zagotowujemy). W dużej misce mieszamy płatki z cukrem i kakao. Dodajemy stopione masło i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do blaszki o wymiarach ok 25x30 wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch łyżką. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 20- 25 minut, aż stężeje. Gotowe ciasto, jeszcze ciepłe kroimy na kwadraty i studzimy całkowicie zanim wyciągniemy z formy.

Smacznego:)



3 komentarze:

  1. wygląda niesamowicie apetycznie :)!
    pozdrawiam,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. jak słodko mi się zrobiło przed oczyma!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niezwykle lepko i słodko ;p

    OdpowiedzUsuń