23.01.2013

Bardzo szybkie spaghetti pomidorowe z szynką konserwową

Chyba każdy z nas ma taki dzień gdzie wyjście na zakupy to najgorszy koszmar, a obiad przecież trzeba z czegoś ugotować. W takie dni powstaję przepisy takie jak ten, czyli coś z niczego ;) Ale jak zwykle okazało się to strzałem w dziesiątkę. Polecam wypróbować :)
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 400 gram szynki konserwowej (lub jakiejkolwiek innej)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • pomidory w puszce
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka chilli
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • ser grana padano
Cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Gdy cebulka będzie złocista dodajemy szynkę. Całość podsmażamy, co chwilę mieszając. Można dolewać po troszeczkę wody, żeby cebula i czosnek się nie przypaliły. Gdy szynka będzie dobrze podsmażona dodajemy pomidory z puszki (jeżeli są ze skórkami, należy je wcześniej ściągnąć) i 3łyżki przecieru pomidorowego. Gdy sos jest zbyt gęsty dolewamy wodę i gotujemy ok 10 minut. Do sosu dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę, oregano i bazylię. Wszystko doprawiamy w zależności od upodobań. Makaron gotujemy tak jak jest napisane na opakowaniu, najlepiej al'dente. Makaron wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy startym serem grana padano.

Smacznego!

1 komentarz: