Chyba każdy z nas ma taki dzień gdzie wyjście na zakupy to najgorszy koszmar, a obiad przecież trzeba z czegoś ugotować. W takie dni powstaję przepisy takie jak ten, czyli coś z niczego ;) Ale jak zwykle okazało się to strzałem w dziesiątkę. Polecam wypróbować :)
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 400 gram szynki konserwowej (lub jakiejkolwiek innej)
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- pomidory w puszce
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżeczka chilli
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- ser grana padano
Cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę, wrzucamy do
garnka i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Gdy cebulka będzie złocista
dodajemy szynkę. Całość podsmażamy, co chwilę mieszając. Można
dolewać po troszeczkę wody, żeby cebula i czosnek się nie przypaliły.
Gdy szynka będzie dobrze podsmażona dodajemy pomidory z puszki (jeżeli są ze
skórkami, należy je wcześniej ściągnąć) i 3łyżki przecieru pomidorowego.
Gdy sos jest zbyt gęsty dolewamy wodę i gotujemy ok 10 minut. Do sosu
dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę, oregano i bazylię. Wszystko
doprawiamy w zależności od upodobań.
Makaron gotujemy tak jak jest napisane na opakowaniu, najlepiej al'dente. Makaron wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy startym serem grana padano.
Smacznego!
Rzeczywiscie szybkie i bardzo smakowite !
OdpowiedzUsuń