03.12.2012

Vol-au-vent z tuńczykiem



Moje pierwsze w życiu vol-au-vent. Muszę sobie przyznać, że nie wyszło może cudownie równiuteńkie, ale było przepyszne:) polecam spróbować :) Użyć można oczywiście gotowych kominków, ale ja postanowiłam zrobić je sama :)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 300 gram serka twarogowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szypiorku
Vol-au-vent:

Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka. W 2/3 kółek wycinamy w środku dziurkę (najlepszy będzie kieliszek). Układamy kominki z jednego kółka z dnem i dwóch z dziurkami. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Z małych kółeczek robimy tzw. guziczki. Na każdym z nich układamy malutką kuleczkę z pozostałego ciasta francuskiego. Pieczemy w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200 stopni.

Nadzienie:

Odciśniętego tuńczyka, ser czosnek i cebulę miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Gotowym farszem napełniamy upieczone kominki, posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem i zamykamy guziczkiem.

Smacznego :)

1 komentarz: