4.12.2012

Tort czekoladowy z konfiturą wiśniową, galaretką porzeczkową i bananami



Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
Spód blaszki o średnicy ok 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek, kakao i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 160 st ok 30 - 35 min (do tzw. suchego patyczka).

Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 200 gram cukru
  • 70 gram mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 100 gram czekolady gorzkiej
  • 100 gram czekolady mlecznej
  • 400 gram masła
Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i dokładnie rozprowadzamy z  żółtkami i mąką. Do reszty mleka wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę żółtek i mąki cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotujemy minutę, ściągamy z ognia i całkowicie studzimy. 
Czekoladę gorzką i mleczną łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo zimny budyń. Ucieramy tak długo aż budyń dokładnie się rozetrze. Masę dzielimy na dwie części. Jedną zostawiamy jasną a do drugiej dodajemy stopioną czekoladę i miksujemy aż składniki dokładnie się połączą.

Ponadto:
  • 1 słoiczek konfitury z wiśni
  • 1 opakowanie galaretki porzeczkowej
  • 2- 3 banany
  • 1- 2 opakowania gotowej polewy czekoladowej (użyłam białej)
Wykonanie:
Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Biszkopt dzielimy na dwie części. Na pierwszą wykładamy masę czekoladową i przykrywamy drugą częścią. Smarujemy konfiturą z wiśni i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Tort odkładamy do lodówki aż galaretką całkowicie stężeje. Następnie na galaretkę wykładamy jasną masę i układamy pokrojone w plasterki banany. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową. 


Smacznego:)


7 komentarzy:

  1. mmm, kuszącyy... wygląda pięknie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten tort wygląda na warty grzechu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a gdybym chciala upiec te ciasto na blaszce o wymiarach 25x40cm to czy musze zwiekszyc ilosci skladnikow? jesli tak to o ile, chodzi mi przede wszystkim o krem, czy musze zrobic go wiecej niz w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zwiększyła bym składniki o połowę:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. jeszcze mam takie pytanko, czy banany nie sciemnieja bo pokrojeniu? bo zawsze jest tak jak sie obierze banana to szybko brazowieje;/ czy np zamiast bananow polecilabys jakies inne owoce ktore twoim zdaniem pasuja do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam ale zamieniłam miejscami masę:)nie moge sie doczekac kiedy spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten tort jest cudowny:) Za każdym razem zmieniam kolejność masy, lub robię biały lub ciemny... Zawsze inny, zawsze pyszny:)

    OdpowiedzUsuń