05.12.2012

Tartaletki z mascarpone i aronią

Moje pierwsze tartaletki. Ostatnio w ogóle wszystko robię pierwszy raz :) Jakaś się odważniejsza zrobiłam w kuchni ;) W każdym bądź razie znowu mi się udało :) polecam wypróbować :)

Przepis na około 8 tartaletek:

Ciasto:
  • 250 gram mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 gram zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i szybko zarabiamy ciasto. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremki i nakłuwamy spód widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 10 min. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy następne 10 min,  aż babeczki zarumienią się na złoto. Studzimy. 
Krem:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 gram mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru(lub więcej do smaku)
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder nadal mieszając.  Następnie dodajemy mascarpone miksujemy delikatnie i niezbyt długo bo masa lubi się zważyć. Gotowym kremem napełniamy upieczone i wystudzone tartaletki. Na środku dajemy dżem z aronii (jeżeli nie lubimy to użyć można każdego innego) i posypujemy odrobiną kakao. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

 Smacznego!

1 komentarz:

  1. Komplecik proszę schować do lodówki !!! Zdegustuję przy najbliższej okazji :*

    OdpowiedzUsuń