Przepis na niezwykle puszysty, lekki sernik dzięki któremu przekonałam się, że sernik też może być pyszny:)
Składniki:
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (użyłam sera w wiaderku)
- 250 gram cukru
- 200 gram masła w temperaturze pokojowej
- 5 jajek
- 2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego
- otarta skórka z jednej cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier puder do posypania
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo ser, jajka i budyń w proszku. Ucieramy bardzo dokładnie na gładką masę. Pod koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 60- 70 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Maksimum sera w serze!
OdpowiedzUsuńserowy i puchaty jest pyszny
OdpowiedzUsuńSmaczny aż kita staje pod samą brodę :P
OdpowiedzUsuńzrobiłem, smaczny. ale jak dla mnie za dużo masła. Stanowczo proponuje 100g
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Brat Pascala
A proszku do pieczenia nie trzeba do niego dodać? I jeszcze proszę o info jaką zastosować formę, chodzi mi o jej średnicę. Z góry dzięki za informacje.
OdpowiedzUsuńProszek do pieczenia nie jest potrzebny ponieważ sernik rośnie na białkach. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Pozdrawiam!
UsuńWyszedł wspaniały palce lizać dzięki za super przepis!!Wesolych Świąt!!
OdpowiedzUsuńDziękuję i również życzę Wesołych Świąt:)
UsuńSUPER SZYBKI PROSTY I BARDZO PYSZNY POLECAM PIEKĘ KOLEJNY RAZ A TO DLATEGO ŻE NIE MAM CZASU NA JAKIEŚ WYSZUKANE PRZEPISY. JA ZAMIAST SKORKI Z CYTRYNY I WANILII DAJĘ PRZYPRAWĘ DO SERNIKÓW CO JESZCZE SKRACA CZAS POZDRAWIAM WSZYSTKICH KTÓRZY LUBIĄ PIEC
OdpowiedzUsuńdelikatny puchaty cudowny!!
OdpowiedzUsuńidealnie delikatny!!!
OdpowiedzUsuńDoskonały przepis najważniejsze jest to że bez proszku do pieczenia korzystam z niego bardzo często.Dziękuję
OdpowiedzUsuńPyszny i puszysty... znowu upiekę na Święta...tez dodaję przyprawę do serników:) pozdrawiam i smacznego
OdpowiedzUsuńW życiu nie jadłam lepszego...palce lizać ,no i szybki w wykonaniu
OdpowiedzUsuńpo prostu miodzio w buzi
OdpowiedzUsuńJajka dodajemy w całości?
OdpowiedzUsuńtak, w całości :)
UsuńBudynie z cukrem czy bez?
OdpowiedzUsuńBez cukru :)
UsuńSuper prosty i smaczny sernik :)
OdpowiedzUsuńSuper sernik. Przepis podany krótko i konkretnie. Serdecznie dziękuję! W internecie miliony przepisów, ale ten NAJ... :)
OdpowiedzUsuń