06.12.2012

Puszysty sernik bez spodu


Przepis na niezwykle puszysty, lekki sernik dzięki któremu przekonałam się, że sernik też może być pyszny:)

Składniki:
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (użyłam sera w wiaderku)
  • 250 gram cukru
  • 200 gram masła w temperaturze pokojowej
  • 5 jajek
  • 2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • cukier puder do posypania
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo ser, jajka i budyń w proszku. Ucieramy bardzo dokładnie na gładką masę. Pod koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 60- 70 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. serowy i puchaty jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczny aż kita staje pod samą brodę :P

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłem, smaczny. ale jak dla mnie za dużo masła. Stanowczo proponuje 100g
    Pozdrawiam
    Brat Pascala

    OdpowiedzUsuń
  4. A proszku do pieczenia nie trzeba do niego dodać? I jeszcze proszę o info jaką zastosować formę, chodzi mi o jej średnicę. Z góry dzięki za informacje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszek do pieczenia nie jest potrzebny ponieważ sernik rośnie na białkach. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Wyszedł wspaniały palce lizać dzięki za super przepis!!Wesolych Świąt!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę Wesołych Świąt:)

      Usuń
  6. SUPER SZYBKI PROSTY I BARDZO PYSZNY POLECAM PIEKĘ KOLEJNY RAZ A TO DLATEGO ŻE NIE MAM CZASU NA JAKIEŚ WYSZUKANE PRZEPISY. JA ZAMIAST SKORKI Z CYTRYNY I WANILII DAJĘ PRZYPRAWĘ DO SERNIKÓW CO JESZCZE SKRACA CZAS POZDRAWIAM WSZYSTKICH KTÓRZY LUBIĄ PIEC

    OdpowiedzUsuń