Nadeszła późna jesień, zbliżają się święta,a mi przyszedł smak na niesamowicie korzennego piernika. Wilgotny i bardzo aromatyczny. Polecam wypróbować :) Przepis na dwie blaszki tzw. "keksówki".
- 520 gram mąki pszennej
- 80 gram kakao
- 200 gram cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 5 jajek
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 słoik powideł śliwkowych (około 160 gram)
- 1 opakowanie przyprawy korzennej
Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Mieszamy wszystko na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wszystko razem łączymy i układamy w posmarowanych masłem blaszkach. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut do tak zwanego "suchego patyczka".
Smacznego !
ale slicznie się prezentuje!:)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń