07.12.2012

Piernik z powidłami śliwkowymi



Nadeszła późna jesień, zbliżają się święta,a mi przyszedł smak na niesamowicie korzennego piernika. Wilgotny i bardzo aromatyczny. Polecam wypróbować :) Przepis na dwie blaszki tzw. "keksówki".
  • 520 gram mąki pszennej
  • 80 gram kakao
  • 200 gram cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 5 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 słoik powideł śliwkowych (około 160 gram)
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Mieszamy wszystko na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wszystko razem łączymy i układamy w posmarowanych masłem blaszkach. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut do tak zwanego "suchego patyczka".

Smacznego !

2 komentarze: