08.12.2012

Mus owocowy


Puszysty, lekki mleczno- owocowy mus z truskawkami, malinami i borówkami:)

Składniki:
  • 500 gram owoców (użyłam mrożonych truskawek, malin i borówek)
  • ok 120 gram cukru (można dać więcej lub mniej- do smaku)
  • 300 gram jogurtu naturalnego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 białka
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • bezy do dekoracji

Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzamy niemal do wrzenia i ściągamy z ognia. Wrzucamy żelatynę i mieszamy dokładnie aż całkowicie się rozpuści. Całość dokładnie rozdrabniamy blenderem. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. Do zimnych owoców dodajemy jogurt naturalny i miksujemy do połączenia składników. W jednej miseczce ubijamy śmietankę na sztywno, w drugiej białka. Do masy dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy pianę z białek i mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 22- 24 cm. Schładzamy kilka godzin w lodówce aż mus stężeje. Ozdabiamy bezami. 

Smacznego:)






3 komentarze:

  1. No piekny kolor foioletowy !!! Zapraszam serdecznie do teczy smaków 2

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześlicznie wygląda i jaki fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gramy się odmieniają, jest więc 500 gramów i 150 gramów i 1 gram :)

    OdpowiedzUsuń