Porcja na 4 kokilki.
- 400 ml śmietany kremówki
- 100 gram cukru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 5 żółtek
Śmietanę gotujemy razem z esencją waniliową. Żółtka roztrzepujemy z cukrem przez około 1 minutę. Do gorącej śmietany dodajemy kawę i mieszamy. Gorącą śmietanę zalewamy żółtka, cały czas mieszając trzepaczką. Powstałą masę przelewamy przez sitko i wlewamy do naczyniek żaroodpornych. Naczynka wstawiamy do blachy wypełnionej gorącą wodą do połowy wysokości naczyń. Całość pieczemy w piekarniku ustawionym na 140 stopni przez około 40-50 minut, aż krem będzie sprężysty i twardy na środku.
Smacznego :)
Smacznego :)
Och, kawowy krem... Mmm, musiał smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńbrzmi smakowicie...<3
OdpowiedzUsuńKawowego jeszcze nie jadłam, ale musi być ciekawy.
OdpowiedzUsuń