9.12.2012

Kawowy crème brûlée

Nareszcie zakupiłam kokilki :) na pierwszy strzał poszedł crème brûlée. Niestety brak palnika czy spirytusu spowodował, że brak karmelizowanego cukru na wierzchu, ale w smaku i tak było wyśmienite :)
Porcja na 4 kokilki.
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 100 gram cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 5 żółtek
Śmietanę gotujemy razem z esencją waniliową. Żółtka roztrzepujemy z cukrem przez około 1 minutę. Do gorącej śmietany dodajemy kawę i mieszamy. Gorącą śmietanę zalewamy żółtka, cały czas mieszając trzepaczką. Powstałą masę przelewamy przez sitko i wlewamy do naczyniek żaroodpornych. Naczynka wstawiamy do blachy wypełnionej gorącą wodą do połowy wysokości naczyń. Całość pieczemy w piekarniku ustawionym na 140 stopni przez około 40-50 minut, aż krem będzie sprężysty i twardy na środku.

Smacznego :)

3 komentarze: