28.12.2012

Makowiec z jabłkami


Kruche ciasto:
  • 1/2 margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
Blaszkę o wymiarach ok 35 x  20 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę.  

Masa makowa:
  • 250 g maku
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g cukru pudru
  • 400 g jabłek
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 6 łyżek grysiku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • ok 2 garście posiekanych orzechów włoskich
  • ok 2 garście rodzynek
Mak parzymy i mielimy. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną puszystą masę. Dodajemy zmielony mak, starte jabłka, grysik, proszek do pieczenia, kakao. Na końcu dodajemy pianę z białek, bakalie i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto. Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni. 
Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową z tego przepisu i posypujemy wiórkami kokosowymi. 

Smacznego:)


2 komentarze: