Kruche ciasto:
- 1/2 margaryny
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
Blaszkę o wymiarach ok 35 x 20 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę.
Masa makowa:
- 250 g maku
- 200 g miękkiego masła
- 300 g cukru pudru
- 400 g jabłek
- 6 jajek (białka i żółtka osobno)
- 6 łyżek grysiku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- ok 2 garście posiekanych orzechów włoskich
- ok 2 garście rodzynek
Mak parzymy i mielimy. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną puszystą masę. Dodajemy zmielony mak, starte jabłka, grysik, proszek do pieczenia, kakao. Na końcu dodajemy pianę z białek, bakalie i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto. Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową z tego przepisu i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego:)
mam zamiar go upiec na przyszłoroczną Gwiazdkę!
OdpowiedzUsuńAle super wygląda
OdpowiedzUsuń