Gęsta, sycąca i rozgrzewająca:) A do tego bardzo szybka i prosta w przygotowaniu! Polecam:)
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 opakowanie (duże) przetartych pomidorów w kartonie
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 3 ząbki czosnku
- papryczki Jalapeno w zalewie (można zastąpić inną ostrą papryczką)
- 300 ml bulionu lub wody
- pieprz cayenne
- sól
- troszkę startego żółtego sera do posypania
- bagietka
Czosnek drobno siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy mięso i smażymy, w międzyczasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidory z puszki, 1 puszkę fasoli odsączoną z zalewy i kilka papryczek Jalapeno (ilość papryczek zależy od tego czy lubimy bardzo ostre czy też nie) miksujemy blenderem. Do mięsa dodajemy zmiksowane składniki, przetarte pomidory i ok 300 ml bulionu lub wody. Doprawiamy do smaku solą. Całość gotujemy chwilkę (ok 5 min.) Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę i ściągamy z ognia. Każdą porcję posypujemy startym serem żółtym. Podajemy ze świeżą bagietką.
Smacznego:)
Oj zjadłabym :) Uwielbiam kuchnię meksykanską ;)
OdpowiedzUsuń