- 500 gram mięsa mielonego
- 1 białko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 60 ml oleju
- sól
- pieprz
- dowolne zioła do smaku
Cebulę i czosnek siekamy. Do mięsa dodajemy białko, czosnek, cebulę, przyprawy i doprawiamy do smaku solą. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z powstałej masy formujemy małe walce, które smażymy na oleju lub grillujemy. Najlepiej smakują podane z sałatkami., sosem tzaztiki lub grillowanymi/smażonymi warzywami.
Smacznego!
Nigdy się nie spotkałam, a wygląda bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńO, bardzo je lubię! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam cievapi! Jeszcze do tego ciepła pita prosto z pieca i zajadanie palcami aż się trzęsą uszy :D
OdpowiedzUsuńpyszności!:) choć nigdy sama nie robiłam, muszę to zmienić:P
OdpowiedzUsuń