27.12.2012

Cevapcici

Cevapici to danie pochodzenia bałkańskiego, sporządzane na różne sposoby i posiadające różne nazwy. Składa się z mielonego lub siekanego mięsa, formowane jest w wałeczki, a następnie smażone lub grillowane. Poniżej przepis na 4 ososby.
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1 białko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 60 ml oleju
  • sól
  • pieprz
  • dowolne zioła do smaku
Cebulę i czosnek siekamy. Do mięsa dodajemy białko, czosnek, cebulę, przyprawy i doprawiamy do smaku solą. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z powstałej masy formujemy małe walce, które smażymy na oleju lub grillujemy.  Najlepiej smakują podane z sałatkami., sosem tzaztiki lub grillowanymi/smażonymi warzywami.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Nigdy się nie spotkałam, a wygląda bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, bardzo je lubię! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cievapi! Jeszcze do tego ciepła pita prosto z pieca i zajadanie palcami aż się trzęsą uszy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności!:) choć nigdy sama nie robiłam, muszę to zmienić:P

    OdpowiedzUsuń